keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Mangojälkkäri?


Fedexin paketti kotiutu eilen ja toi mukanaan mm. uuen maun Immeihin: limetin. Kaupasta löytyy. Ja makukin on täysin luomua. Ja on etikettejäkin taas huulivoiteille.

Menin tänää pajalle ja en jotenki päässy sellaseen kunnolliseen saippuantekofiilikseen sitten millään. Ja miulla vielä mahollisesti toinenkin myyjäistapahtuma lähestyy huhtikuussa, et kiirettä tulee kyllä pitämään. Miulla oli neljä halkoa tuolla leikattavana, nii leikkelin niitä sitten. Pitäähän sekin joskus tehä. Jos nyt kuitenkin tein ihan vähän saippuaa, tein muutaman palan erääseen pieneen saippuavaihtoon, johon ilmottauduin.

Kuopuksen rasvat on taas ihan lopussa, nii löin kaks kärpästä yhellä iskulla ja tein samalla tuotekehitystä ja kuopukselle rasvan. Siis tuon, joka on tuossa kuvassa. Miusta se näyttää ihan joltain mangojälkiruualta ja kyl siinä vähän mangoa onkin. Tuon kuvan jälkeen se on vielä hieman jämäköitynyt ja kaiken kaikkiaan ihan kermavaahtomaista koostumukseltaan. Tuo purkki tuossa kuvassa on oikeesti ihan pikkupurkki, n. 150 - 200 ml ja vispiläkin on ihan pikkuriikkinen.

Niin, mie laitoin jonnekin Suomeen myyntipaikkahakemuksen menemään, mut oli kuulemma tuntua ja vasta viikon 12 loppuun mennessä lupailivat tietoa, että mahunko mukaan. Mutta jos onni ja järjestäjä suovat, niin huhtikuussa mie pakkaan kimpsut ja kampsut ja poistun tuotteineni Kanta-Hämeestä johonkin myyntitapahtumaan (jonka ajan ja paikan kerron, kun tiiän, että pääsenkö - jos en pääse, niin sit unohan sen kaikessa hiljaisuudessa). Sitä ennen on kuitenkin nuo Leivintuvan pääsiäismarkkinat, joista enemmän tuolla sivulla olevassa linkissä.

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Jäätynyt lipeä ja kuiva vuodenaika

Miulle kävi tällä viikolla jotain, mitä ei oo ennen käyny. Tein Kaura, maito ja hunaja -saippuaa. Siinä kun on sitä vuohenmaitoa ja hunajaa, niin se ylikuumenee helposti ja siksi lipeäliuos kannattaa pitää viileänä. Oon mie tätä ennenkin tehny, mut tällä kertaa ajattelin kokeilla jotain todella näppärää. Laitoin ämpärinpohjalle lunta, sekotin jäähileisen vuohenmaidon ja lipeän ja laitoin liuoksen jäähtymään sinne lumiseen ämpäriin. Siinä kaikessa rauhassa valmistelin saippuanlaittoa, sulatin rasvat, vuorasin muotin, mittasin kaikki valmiiks, siivosin, tiskasin, surffasin netissä. Sit oli kaikki sekotusta vaille valmiit ja lähin hakemaan lipeäliuosta. Sekotin kökkäreet pois ja kaadoin siivilän läpi öljyihin niin kauan kuin sieltä jotain tuli. Niin, sinne lipeäkannun pohjalle jäi sellanen parin - kolmen sentin kerros jäätynyttä vuohenmaitolipeää. Laskin tilkan kuumaa vettä sekaan ja yritin saaha lipeetä sulamaan. Ei auttanut. Laitoin toisen astian pohjalle niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee ja lipeäkannun sinne sekaan. Kymmenen minuuttia, ei mitään apua. Ja miul oli muutama kilo niitä öljyjä sulatettuna ja taas vikat kilot lipeetä menossa, et varmaa en hukkaa heitä tätä satsia. Seuraava nerokas idea oli keittää vedenkeittimessä vettä ja kaataa kiehuvaa vettä sinne lipeän sekaan. Onneks oli lasit päässä. Aika hurja sihinä ja suhina sieltä kuulu, mut kyllä suli kaikki ja muuten kaikki suju ihan mallikkaasti. Mut eipä koskaan käyny mielessä, et lipeäliuos vois myös jäätyä - saati olla hankala sulattaa! Yleensä kun saippuantekijöillä on ongelma niin päin, että se on hieman liian lämmintä.

Miun niin tykkäämä Fedex ei nyt sit toimi. Tilasin kaikkee jännää tavaraa maailmalta ja se on ollu tiistaista asti Suomessa. Tiistain kohalla lukee listauksessa Delivery exception, business closed - en ymmärrä miks, koska olin koko päivän kotona ja puhelimenkin päässä. Tähän mennessä ovat aina soittaneet, jos en jostain syystä oo ollu kotona, mut nyt ei ollu siitä kiinni. Mie en ollu myöskään saanu seurantakoodia tälle lähetykselle enkä sinällää osannu pakettia ees sinä päivänä oottaa. No, keskiviikkona vasta sain tiedon paketin saapumisesta, tekstiviestillä. Pyyettiin soittamaan Fedexille ja sopimaan tuonti. Soitin sinne samantien ja sovin asiakaspalvelijan kanssa, et paketti tulee torstaina. Oottelin päivän, olin hetken pois, mutta tätä varten ohjeistettuna miulla oli valtakirja ovessa, että paketin voi jättää postilaatikkoon. Ilta tuli, mut mitään ei kuulunu. Soitin taas Fedexille ja sanoin, et eipä näkyny pakettia. Heidän järjestelmässään ei kuulemma ees näkyny mitään, että paketin tuonnista olisi sovittu. Sovin sitten asiakaspalvelijan kanssa, että paketti tuodaan perjantaina. Olin taas koko perjantain kotona, mutta pakettia ei kukaan tuonut. Huomenna aamulla soitan sinne taas heti. Siis uskomatonta, paketti on ollu tiistaista alkaen Suomessa, Vantaalla, 50 kilsan päässä, mut se ei vielä sunnuntai-iltana oo selvinnyt Riksuun. 

Nyt on jääny täl viikol pari pajailtaa pois, kun on tää kuiva vuodenaika - siis näitä kirjanpitojuttuja. Mein taloudessa on kaks yritystä ja toinen on tilitoimisto, niin se kummalla on (muka!) vähemmän kiire joutaa joustaa. Siis kun  noita mukuloitakin pitää jonkun kaitsea. Mut kyl tää taas tästä. Jos ja kun saan sen Fedexin pihtaaman paketin, niin sit taas ihan uuet jutut mielessä :) .

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Kiitos ♥

Ystävänpäivänä miulla oli postikulutarjous verkkokaupassa ja tilauksia tulikin mukavasti. Kiitokset kaikille tilanneille!

Kypsymässä on taas Pehkoa, Yrttiruukkua ja Kaura-maito-hunaja-saippuaa ja Pehkoa voi tilata ennakkoon verkkokaupasta. Ideoitten pursuuminen päähän ei tunnu lakkaavan, mut yritän nyt saaha tän perusvaraston taas (siis pitkästä aikaa) kuntoon, nii pääsen sit taas kehittämään uusia juttuja. Mie oon niin rakastunut yhteen kehittelemääni tuotteeseen, et haluan sen pian kauppaankin :) .

Laitan nyt blogauksen jälkeen Laventeli-kolat taas kauppaan, ne on vihdoin kypsiä. Kuva ei oo (taaskaan :) ) huippulaatua, mut ihan ku siinä ois silmät ja suu! Joka tapauksessa tän saippuan tuoksu on ihan miun lemppareita: laventelia, patsulia ja appelsiinia. Vaikken varsinaisesti suuri laventelin tuoksun fani ookaan, niin tässä se tuoksuu hyvältä. Ja patsulista ja appelsiinista tulee keskenään kolamainen tuoksu. Yhdistelmänä oikein miellyttävä. Tää on ihan ilman mitään synteettisiä lisiä: tuoksut ovat eteerisiä öljyjä ja värit kaoliinisavea ja alkannaa.


Yrttiruukkua on siis tulossa myös ja nyt sekin resepti on päivitetty palmuöljyttömäksi. Palmuöljyn tilalla on nyt reippaasti karitevoita ja kerran kun reseptiä muutetaan, niin nostin samalla kotimaisuusastetta ja vaihdoin oliiviöljyn tilalle kotimaista luomurypsiöljyä. Rypsiöljy saippuassa on jopa oliiviöljyäkin hoitavampi. Mie luulin ottaneeni tuosta uusimmasta Yrttiruukusta viime viikolla kuvan, mut eihän sitä nyt tähän hätään löydykään. No, joka tapauksessa miun jokainen Yrttiruukku-erä on näyttänyt erilaiselta: eka oli sellanen luonnonvaalea, ei luonnonvalkoinen kuitenkaan. Toinen erä oli selvästi tummempi, vaalean ruskea. Kolmas erä oli vihertävä ja tää neljäs on nyt pilkullinen. Hauskaa, miten samoista raaka-aineista voi saada niin paljon erilaisia saippuoita. Tai no, lisäsinhän vuohenmaidon raaka-aineisiin ensimmäisen ja toisen erän välissä ja se vaikuttaa hieman väriin samoin kuin oliiviöljyn vaihtaminen risiiniöljyyn tekee pohjaväristä keltaisemman, mutta tässä on silti tapahtunut reippaita muutoksia, kun on ollut ruskeaa, vihreää ja pilkullista. Ja nää erot tulee suoraan nokkosen sekoittamisesta saippuaan eri vaiheissa. 

Miulla ois vähän kutina pitää jotain arvontaa pian... Kun saan tästä muutamat raudat pois tulilta, niin raavin sitten sen arvonnan kasaan ja koitan keksiä jotain järkevää kirjotettavaakin :) . 

torstai 14. helmikuuta 2013

Ystävänpäivä ♥

Ihanaa ystävänpäivää! Ystävänpäivän kunniaksi tänään verkkokaupasta kaikki yli kymmenen euron arvoiset tilaukset Suomeen ilman toimituskuluja!

Nyt oli vakaa aikomus vaihtaa tänne blogiinkin päivän ajaks sama sydäntaustakuva kuin verkkokauppaankin, mut Blogger ei nyt suostu tekemäään yhteistyötä. Laitan tähän kuvitukseks söpön sydämen sen sijasta :) .


keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Eilen, tänään ja huomenna

EILEN laitoin ISON satsin Pehkoja taas tulemaan. Eilen myös perustin Vuottarelle Twitter-tilin. Vähän on reenaamista tuossa, mut ehkä se tuosta. Eilen muuten nappasin myös ampiaisen pölyimurilla (oon ampparikammonen ja uskomatonta, mutta totta, meillä pörräs helmikuussa ampiainen - tuli ulkoa halkokasasta ja heräs lämmössä talvipöhnästä).

TÄNÄÄN ollu todellinen touhupäivä, mutta lähinnä kotijuttuja. Tosin sain pajalle kaappiin taas hieman tilaa, kun pääsin eroon muutamista tuoksuöljyistä. Lisäksi pääsin taas lempipuuhaani eli tilausta tekemään ja taas jotain pientä heräteostosta lähti mukaan ja siitä sitten myöhemmin täällä :) . Tylsempänä puolena taas se rahan meno. Niin ja nappasin aamulla sen eilen imuroimani ampparin, joka oli karannut imurista. Tukin imurin putken.

Mutta HUOMENNA on ihka eka Vuottaren POSTIKULUTARJOUS! Ystävänpäivän kunnaksi ilmainen toimitus kaikkiin yli 10 euron arvoisiin tilauksiin! 

Sen verran kurkkasin tuonne tilastoihin, et kattelin millä hakusanoilla tänne blogiin on tultu ja pitää nyt heti kommentoida, et kyllä, INCI- eli ainesosaluettelo on pakollinen! Jos aiotte perustaa kosmetiikkayritystä, niin tutustukaa siiihen kosmetiikkaa koskevaan lainsäädäntöön. Tuo on kohtuullisen lyhyt ja helppolukunen pätkä ja siitä selviää hyvin monta perusasiaa, mm. se, miten ja mitä sinne ainesosaluetteloon kirjotetaan. Mie ehkä kirjotan joku päivä niistä pakkausmerkinnöistäkin.

Mut nyt mie lähen lämmittämää saunaa.

tiistai 12. helmikuuta 2013

Huulivoiteita ja sitä sun tätä

Oon yrittäny perjantaista alkaen kirjottaa blogiin, mut jotain vastonkäymistä tullu eteen joka kerta. Miul on ollu mielessä jotain tiettyä hiussaippuarintamalla, mut kun kirjotin turvallisuusarvioitsijan suuntaan aiheesta, niin siellä ollaan sit niin kiireisiä ens kesän uuen kosmetiikkadirektiivin takia, et saa ne suunnitelmat oottaa vähän aikaa. Pitää nyt sit suunnitella jotain muuta ja säästää tää asia hamaan tulevaisuuteen. Mut ehkä voisin kuitenkin jotain  muuta sinne hiussaippuapuolelle kehittää sillä aikaa (tähän laittaisin semmosen pohtivan näkösen hymiön, jonka päälle syttyy kohta idealamppu!). Niin ja Pehkoja on muuten matkannu useempia kappaleita Pohjois-Savoon ja Pohjois-Pohjanmaalle ihan hiljattain :) . Niitä on taas menny semmosessa hujauksessa, et yritän jo heti huomenna saaha uuen satsin tulemaan.

Mie oon nyt vissiin heinäkuusta alkaen tehny noita huulivoiteita myyntiin ja oon joka kerta tuskaillu sitä etikettien tulostamista: ne menee vinoon tai tulostin ruttaa koko etikettiliuskan (jotka pitää tilata kaukaa ulkomailta, ku en oo Suomesta löytäny niille toimittajaa!) tai sit en ikinä löyä mistään niitä oikeita tiedostoja, mistä ne pitäs tulostaa. Puhumattakaan siitä, et kuin kauan meni, et se tulostin ylipäätään tulosti niihin oikeisiin kohtiin. No nyt vihdoin tässä vaiheessa alkaa tuntua siltä, et oon saanu keskusteluyhteyden tuohon tulostimeen ja ymmärretään jotenkin toisiamme. Se ei oo muutamaa viimesee kertaa rutannu yhtään liuskaa eikä tulostanu vinoo. Ja mie kehitin ihan kunnollisen logiikan niitten etikettien tulostamiseen, nii ei tarttee aina ettiä ja pohtia, et mitä sortimenttia ja kuin monta kappaletta tulostaa. Niin ja miulla oli muutama vikatilaus tukusta tuubienkin kanssa, kun tilasin suurempia kuin oli suunnitellu ja etikettejä piti leikata, jotta ne sopis tuubeihin. Mut nyt on taas oikeen kokosia. Ja tuo uus huulirasvatuubintäyttökapistuskin toi ihan uutta potkua tähän hommaan, heti kun hokasin käyttää sitä oikein päin :D . Nyt pitäs taas laittaa etiketit ja tuubit tilaukseen. Näin muuten jotain ylimäärästä kivaa siellä etikettikaupassa...

Jo taitaa olla kevättä rinnassa, kun tuntuu, et ideoita ja ajatuksia pukkaa ihan solkenaan. Viel kun ois aikaa toteuttaa kaikki! Lasten kanssa laitoin kotipuolella kasveja taas kasvamaan ja ihan kaikista miun kokemuksista poiketen chilit ei vieläkään oo itäneet, mutta paprikat on! Mie oon täs varmaan viimeset viis vuotta laittanu paprikoita ja chilejä tulemaan ja joka vuos on chilit noussu ennen paprikoita, mut ei nyt, vaikka kumpaakin on montaa sorttia. Iskin luffatkin jo multiin, kun viime vuonna ei ihan lämpimät sille riittäny. Eka sieltä jo kurkisteleekin mullan seasta. Jos nyt tulevana kesänä saisin pesusieniä omasta kasvihuoneesta. Aika näyttää.

Jotain muutaki piti vielä kirjottaa, mut mitähän se oli. Ainakin jo FB:ssä mainitsemani pakettimies kävi ja toi miulle kalilipeetä ja nyt jo muutaman erän aiemmin tehneenä oon ottanu sen verran opikseni, et onnistunen jatkossa vähän paremmin öljyjen valinnassa. Lähtee taas nestesaippuat tuotantoon, kunhan vaan saan nää muut siihen tilanteeseen, et niitä on tuolla hyllyssä ihan reippaasti. Yrttiruukkua on taas tulossa ja nyt sekin on päivitetty palmuttomaks. Samalla vaihoin oliiviöljyn kotimaiseks luomurypsiöljyks ja nyt on sit vähän korkeempi kotimaisuusastekin.  Päivän kuvituksena porkkanasaippua (jonka porkkanatuoksu on hieman laimentunut, mut nyt tuoksuu taas patsuli ja aplari) - miun lemppari ♥ !





maanantai 4. helmikuuta 2013

Allergeeneista

Mie oon puhunu täällä moneen kertaan allergeeneista ja tuolla kaupan puolellakin tuotteissa oon niistä joskus jonkun sanan kirjottanut, yleensä maininnan INCI-luettelon suomennokseen tai sitten oon kirjottanut, et joku tuote on allergeeniton. Nää allergeenit on yleisiä hajusteallergian aiheuttajia ja EU:n vaatimusten mukaan tietyt 26 allergeenia pitää ilmoittaa kosmeettisen tuotteen ainesosaluettelossa, jos niitä poishuuhdeltavassa tuotteessa on enemmän kuin 0,01 % ja iholle tai hiuksiin jätettävässä enemmän kuin 0,001 %. Nämä allergeenit ovat nimeltään:

  • alpha-isomethyl ionone, 
  • amyl cinnamal, 
  • amylcinnamyl alcohol, 
  • anise alcohol, 
  • benzyl alcohol, 
  • benzyl benzoate, 
  • benzyl cinnamate, 
  • benzyl salicylate, 
  • butylphenyl methylpropional, 
  • cinnamal, 
  • cinnamyl alcohol, 
  • citral, 
  • citronellol, 
  • coumarin, 
  • eugenol, 
  • evernia prunastri (oak moss) extract, 
  • evernia furfuracea (tree moss) extract, 
  • farnesol, 
  • geraniol, 
  • hexyl cinnamal, 
  • hydroxycitronellal, 
  • hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, 
  • isoeugenol, 
  • limonene, 
  • linalool, 
  • methyl 2-octynoate.
Näitä siis näkee usein kosmeettisten tuotteiden INCI-luettelossa, mutta nää ei niinkään oo valmistajan suoraan käyttämiä ainesosia, vaan tuotteessa käytetyn tuoksun (synteettisen tai luonnollisen) TAI esimerkiksi tuotteessa käytetyn kasviperäisen raaka-aineen sisältämiä osasia. Esimerkiksi miunkin parissa tuotteessa käyttämässä nokkosessa on itsessään linaloolia, citralia ja coumarinia. Miun saippuoista mm. Hedelmätarhassa on muutamia tuoksuöljystä tulevia allergeeneja, mutta esimerkiksi Pouta-saippuoiden tuoksuöljyssä näitä ko. allergeeneja ei ole. Patsulinkin eteerinen öljy taas on allergeenitonta, mutta esimerkiksi sitrusten eteerisissä öljyissä allergeeneja on useampia.

INCI: sodium olivate, sodium cocoate, aqua, glycerine, sodium castorate, butyrospermum parkii butter, sodium cocoa butterate, rosmarinus officinalis leaf oil, urtica dioica, citrus limon peel oil, cedrus atlantica bark oil, citral*, limonene*
* esiintyvät eteerisissä öljyissä luonnostaan

Yllä Pehkon ainesosaluettelo, jossa lopussa allergeenit. Mainitsin juuri, että nokkosessakin on noita allergeeneja, mutta niitä kaikkia ei ole niin paljon, että niitä pitäisi ainesosaluetteloon merkitä.

Toki luonnollisissa ja synteettisissä hajusteissa voi olla muitakin allergiaa aiheuttavia osia, mutta nämä aiemmin mainitut on vain ne 26 yleisintä, jotka ovat saaneet kunnian komeilla tarvittaessa ainesosaluetteloissa. Nimenomaan hajusteallergikoille näistä merkinnöistä on suuri apu, mutta mie oon kyllä valitettavasti siinä käsityksessä, että monikaan hajusteallergikko ei tiedä, mille ainesosalle ovat allergisia. Edelleen olen myös siinä käsityksessä, että monet hajusteallergikot eivät edes tiedä, että tämmöinen luettelo heidän helpotuksekseen kaikista kosmeettisista tuotteista löytyy (tai ainakin pitäisi löytyä - toisin päin ajateltuna tuote, jossa allergeeneja ei ole ilmoitettu, on vakava terveysriski allergiselle).

Miun tuotteissa näistä em. allergeeneista vapaita tuotteita on mm. Pouta sekä Santeli ja täysin tuoksuttomia saippuoista Kaura ja Valkoinen suolasaippuakuutio ja huulirasvat Kalewa ja Hunaja-Kalewa.

Mie oon noita allergeeneja laskeskellessa alkanu vähän yhistelemään noita allergeeneja tuoksuihin: esimerkiksi sitrustuoksuista löytyy usein citral ja citranellol, muuten raikkaista yrttisistä (esim. piparminttu ja rosmariini) niiden lisäksi linalool ja limonene, vaniljaisista benzyl-alkuisia, coumarin on miun mielestä "pehmeissä" (kanelisissa?) tuoksuissa ja geraniol löytyy monista kukkaistuoksuista (nää on ymmärtääkseni Max Perttulan alaa). Niin, noita allergeeneja pitää tosiaan laskea, että tarvitseeko merkitä INCI-luetteloon. Toisaalta kiellettyä ei ole merkitä kaikkia allergeeneja, mutta joissakin tuotteissa (esim. huulivoide) jo pakkauksen koko antaa omat rajoitteensa pakkausmerkinnöille, niin siihen ei mielellään kauheesti ylimääräisiä kirjaimia laittaisi.

Huulivoiteista puheenollen, kuvituksena miun uus huulirasva-apuväline. Siihen tökätään tuubit kiinni ja sit kaaellaan "taikinat" tuubeihin. Yhtään taikinaa ei mee hukkaan tällä tavalla. Koekäytin jo ja totesin, että tällä kyllä kannattaa tehä se kaikki 50 tuubia yhtä sorttia, sen verran lähellä nuo on toisiaan, et jos erilaisia meinaa tehä, niin sekottuvat ja jos vajaita, niin väärään reikään. Mut koekäytön jälkeen voin todeta, et tän kanssa kyllä tarttee erilaisia välineitä kuin yks kerrallaan täyttäen. Kyl tästä hyvä vielä tulee.


Ai nii. Ilmotin itteni myös Leivintuvan pääsiäismarkkinoille maaliskuulle.