perjantai 14. kesäkuuta 2013

Kosmetiikan eräpäivä lähestyy



Oon tainnu siitä jo kirjottaakin, et EU:n uuden kosmetiikkadirektiivin siirtymäajan loppu häämöttää. Uusi lainsäädäntö astuu virallisesti ja kokonaan voimaan 11. heinäkuuta ja kosmetiikan valmistajalle ja ylipäätään kosmetiikan parissa työskenteleville se ei ole mikään pieni juttu. Kaikki vanhan turvallisuusarvioinnin mukaiset tuotteet eivät tuon päivämäärän jälkeen valmistettuina vastaa uusia vaatimuksia, koska itse turvallisuusarvioinnit muuttuvat (huom. tuota "eräpäivää" ennen valmistetut tuotteet toki ovat päteviä myöhemminkin) ja jokainen tuote pitää lisätä ennen markkinoille päästämistä EU:n uuteen kosmeettisten tuotteiden ilmoitusjärjestelmään. Sinne pitää ilmoittaa myös EU:n ulkopuolelta ensimmäistä kertaa EU:n alueelle saapuvat tuotteet.

Mie lähetin turvallisuusarviointini päivitettäviks huhtikuun lopulla. Luulen, että kaikki Euroopan turvallisuusarvioitsijat ovat hyvin kiireisiä ja niinpä miekin ootin turvallisuusarviointien päivittämistä eiliseen saakka. Edellisten, yhteensä ehkä 30 sivun mittaisten, turvallisuusarviointien sijaan sain iltapuhteiksi luettavaksi 643 sivua päivitettyjä turvallisuusarvioita (ja tuossa ei ole näpyttelyvirhe, vaan ihan oikeasti kuusisataaneljäkymmentäkolme sivua!). Huh!

Nuo uudet turvallisuusarvioinnit ei vastaa ihan täysin miun nykyisiä arviointeja ja joudun ilmeisesti oottelemaan kuukauden tai pari, että saan arvioinnin Pehkon osalta kohdalleen, mut tarkotus on nyt sit tehtailla Pehkoja varastoon niin paljon, et pitäis riittää päivitykseen asti. Saanen jokusen satsin tehä.

Pehkon lisäks miulla on uusien arviointien myötä toinenkin tuote, joka vaatii joko päivitystä arviointiin tai uudelleen formulointia. Oikeestaan siinä on monta tuotetta, nimittäin kaikki huulivoiteet. Huulivoiteet on ollu tosi suosittuja ja tykättyjä - siinä mielessä en haluais reseptiin kajota. Mut mie muistan, et mein yläasteen kuviksen maikan seinällä oli juliste, jossa luki "Kriisissä on kasvun mahdollisuus". Eihän tää nyt varsinaisesti mikään kriisi oo, mut mie luulen, et tää tilaisuus tekee nyt miusta varkaan ja mie teen reseptiin pienen muutoksen. Ihan pienen, mut mie luulen, et se tekee miun huulivoiteista entistä parempia. Mie hakenen vapaaehtosia testaamaan lähiaikoina, joten pysykää kuulolla ;) !

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Saippuaa lasten kanssa

Meillä mukulatkin tykkää tehä saippuaa. Lupasin jo joskus viime vuonna, et tehään taas joskus M&P-massasta (melt & pour, eli valmismassasaippua). Muistin sitä tilatakin, tuota kun saa lähes kaikista saippuatarvikefirmoista, mut pussi unohtu hyllyn alimmaiseks pitkäks aikaa. Nyt hiljattain siivosin ja löysin pussin sekä muistin lupauksen ja tänään vihdoin askarreltiin. 

Tää massa oli SLS:töntä (eli natriumlauryylisulfaatitonta) ja luomua ja ajattelin tuon tuntuvan iholla mukavammalta kuin halvin massasaippua. Edellisen kerran ostin sellaista, jossa oli SLS:ää mukana ja tuntui iholla sen verran karskilta, etten ite voinu käyttää lainkaan. M&P-massa on valmista saippuaa, joka sulatetaan mikrossa ja sen voi värjätä ja tuoksuttaa haluamikseen, halutessaa voi lisätä myös hieman öljyä tai kasvivoita. 

Lapset sai päättää ite värit ja tuoksut. A, 5 vuotta, halusi tehdä tähdenmuotoista, vihreää, jossa valkoista kimalletta ja joka tuoksuu sitruunalta. Oikeestaa ois halunnut mustikan tuoksuista, mut sitä tuoksua ei löytynyt. E, myös 5 vuotta, valitsi tuoksuksi mansikan, väriksi sinisen ja sekaan kultaista kimalletta - ehdottomasti sydämen muotoisena. O, kolme vuotta, halusi "paksuponssi"-saippuaa (aamupalalla kuka syö ensin, saa kultaa, toiseksi tullut hopeaa ja O haluaa aina "paksuponssin", oli nopein tai ei) suklaan tuoksulla ja pallo ois ollu hyvä muoto, mutta tyytyi ympyrään. Mie halusin testata karpalo-appelsiinituoksua punaoranssina.


Tarkemmin ottaen toteutettiin saippuat seuraavasti: 
- A:n saippua: omenanvihreää mica-väriä, eteeristä sitruunaöljyä, valkoista polyesteriglitteriä
- E:n saippua: sinistä ultramariinia, GraceFruitin Strawberry Smoothie -tuoksuöljyä, kultaista polyesteriglitteriä
- O:n saippua: pähkinäsuklaa-mica-väriä, GraceFruitin Dark Chocolate -tuoksuöljyä, kultaista polyesteriglitteriä
- miun saippua: persikka-micaa, Sensory Perfectionin Cranberry & Orange -tuoksuöljyä, kultaista ja valkoista glitteriä

Lisäksi O:n saippuassa oli seassa kikkare karitevoita, muissa kolmessa mangovoita ja kaikissa vielä loraus oliiviöljyä. 

Tää massa oli ittessään sellasta semiopaakkia. Nyt on lasten kiva kylpeä uuessa kylppärissä. Ai niin, eihän tässä toki ollut vielä kaikki kiva: sininen saippua värjäsi uutta suihkukaappia kokeillessa E:n siniseksi - onneks lähti suihkuttamalla pois!

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Poks!

Hiljasta pielly, mut silti viime näkemän oli 10 000 katselua menny blogissa rikki! 

Kuriirit on ollut kiireisiä ja tuoneet miulle kaikenlaista tavaraa niin paljon, et miun paja kaipaa uudelleenjärjestelyä, et saan kaiken sinne mahtumaan. Suolasaippuoita on tulossa jossain vaiheessa kirjeeseen mahtuvina, joten on edullisempaa niitä postitella. Itella teki myös hiljattain muutoksia hinnastoonsa ja yleensä ne tuo ikäviä korotuksia hinnastoihin, mut voin kertoa semmosen kivan jutun, et kirjeen kokosille lähetyksille sain hintoja hieman alaspäin kakkospostia vastaavassa kulkuluokassa. Eli kiloon asti kirjeet kulkee kakkospostin nopeudella kolmella eurolla (käytännössä jotain vähän reilu 900 grammaa, kun huomioidaan pakkauksen paino) ja kahteen kiloon (tässä kans jätetty hieman varaa pakkaukselle) asti viidellä ja puolella eurolla. Mie luulen, et loppuvuodesta saanen hilattua näitä vielä vähän alaspäin, mut siihen asti mennään näillä.

Ukkonen jyrisee parhaillaan. Puutarha tuoksuu tähän aikaan vuodesta ihanalle: miun pajan oven eessä tuoksuu kielot, pihalle tullessa sireeni, puutarhassa mustaherukka. Pajan oven avatessa nenää tulvii kuivumassa olevien nokkosten ja uusien tuoksuöljyjen tuoksu. Jotenkin kummassa yhessä niistä tulee karkkimainen tuoksu.

Kävittehän muuten tykkäämässä jo Astu Butiikkiin -sivustosta? Astu Butiikkiin kerää suomalaisia käsitöitä tekeviä yrityksiä yhteen ja syksyllä on luvassa sitten paljon suomalaista käsityötä laidasta laitaan yhdestä paikasta. Vuotar on luonnollisesti mukana. Facebookia tuntemattomille Astu Butiikkiin tulee tutummaksi täältä.