keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Pihalla

Pieni kurkistus pajan ulkopuolelle tulossa. Miuhun iskee joskus alkuvuodesta, yleensä jo ihan vuoden ensimmäisinä päivinä pakonomanen tarve surffailla siemenkauppojen nettisivuilla ja yleensä sillä surffaamisella on jälkiseurauksia. Tänä vuonna ne jälkiseuraamukset täyttivät pienen pahvilaatikon - siis ne pelkät siemenet. Tuli tilattua ja kylvettyä kaikenlaista, mm. neljää sorttia tomaattia (pitäähän sitä olla tavallista, kirsikkaa, keltasta ja vielä raidallistakin!), kahdenlaista paprikaa, kahdenlaista chiliä (no kun se yks pussi ei maksanu ku kymmenen penniä ja toinen oli mietoa lapsille!), habaneroa, munakoisoa, kesä-, talvi- ja jättikurpitsaa (lapset oppii varmasti paremmin syömään kurpitsaa, jos se on spagettikurpitsaa), minimaissia, mansikkaa, ananaskirsikkaa, luffaa (jos mie teen saippuaa, niin pakkohan miun on yrittää pesusieniä ite kasvattaa), kukkakaalia, kurkkuja avomaalle ja kasvihuoneeseen, erilaisia yrttejä...

Miulla riittää varmasti kuvattavaa pitkäks aikaa, mut nyt muutamin kuvin esittelen, miltä miun pajan ulkopuolella näyttää. Jätetään jotain sit toisellekin kertaa.


Portaat pihassa. Mein pihassa kasvaa ihan älyttömästi metsämansikoita.

Kurttulehtiruusu on kamala leviämään, mut se tuoksuu ihan taivaalliselle.
Meillä syödään tällä viikolla kanttarelleja. Tontin nurkalla, oman pihan puolella.

Viinimarjoja punastumassa.

Askarreltiin viime viikolla pieni mansikkapenkki kasvihuoneen viereen. Kasvatin mansikantaimet siemenestä.

Karviaiset ei oo pettänyt vielä kertaakaan täällä asuessa.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa maissit ovat selvinneet näin pitkälle. Tarkemmin nää on kyllä minimaisseja.

Kesäkurpitsat rakastaa mein kasvimaata (kuten myös rikkaruohot!). Viime vuonna saatiin toistasataa kiloa kesäkurpitsoja. Mitenköhän käy tänä vuonna?

Spagettikurpitsat (talvikurpitsat) köynnöstävät. Avomies nikkaroi niille tuen viikonloppuna.

Kiva keltainen lilja. Mie oon enemmän hyötykasvi-ihmisiä enkä yksinkertaisesti koskaan muista tällasten nimiä.

Ihan ku ois tigerella-merkkisiä tomaatteja tulossa vanhan autotallin seinustalla.

Paprikoita tullee paljon, tän väittäisin ulkomuistista olevan d'asti giallo.

Vähän huono kuva, mutta onpa hassun muotoinen chili (red cayenne).

Viime vuotisiin verrattuna tän vuoden ananaskirsikat on ihan kummallisen näkösiä ja nelinkertaisia kooltaan - kukkia on paljon vähemmän.

Munakoison (black beauty) kukka.

Steviaa. Tänä kesänä huomattavasti makeempaa kuin viime kesänä.

Miniviidakko kasvihuoneessa.

Tän kuvan mie halusin laittaa vaan siks, et saan kertoa yhen jutun. Tein ruokaa ja pyysin toista viisvuotiastani hakemaan pihalta oreganoa. Kysyi, et mikä onkaan oregano. Sanoin, et sen pitäs olla vihreessä ruukussa. Poika lähtee ja kestää ja kestää ja kestää. Sitten se tulee ja toteaa, et "Äiti, ei siinä vihreessä ruukussa ollu oreganoa. Siinä oli sitruunamelissaa." Mie tiesin, että hän tunnistaa basilikan ja stevian, mut sitruunamelissa oli yllätys.

Näistä mie aion tehä jotain kivaa. Taivaallinen tuoksu. Saksankamomilla ♥.

Ensimmäinen itse itsensä kylvänyt kehäkukka kukki viikonloppuna. Sen jälkeen jo moni muukin. Näitä itsekasvatettuja kehäkukkia oon käyttänyt mm. Helka-kehäkukkasalvassa ja Kesän odotus -saippuassa.

Samettikukkia kasvilaatikon päässä toimittamassa ötökän pelättimen virkaa. Toistaseks puolikehnoin tuloksin.
Ai nii. Pitää miun yks juttu kertoa. Vuotar on tähän mennessä ollut sivutoiminen yritys, mut elokuun alussa miusta tulee Vuottaren päätoiminen yrittäjä. TE-toimistossa tykkäsivät miun liikeideasta. Mie oon hymyilly kaks päivää tän takia ja miun on tehny miel kiljua. IIIIIIIIIIIIIIK!

4 kommenttia:

 1. Onnittelut! :-D
  Ja siulla on ihana kasvihuone ja olet onnistunut kasvattamaan hurjan paljon kaikkea. Onko se luffakurkku jotenkin oma lajikkeensa ja mistä olet sitä hankkinut? Ja kasvaako se hyvin Suomen oloissa? Viime kesänä pyörittelin samaa ajatusta, mutta en sitten selvitellyt asiaa enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuo on oma lajikkeensa, luffa egyptiaca. Viime vuonna tilasin siemenet Hyötykasviyhdistyksestä ja tänä vuonna eBaystä. Viime vuonna kesä loppui tuolle kesken - ehti se kuitenkin tehä jo kukkia ja viiden - kymmenen sentin hedelmän, mutta kuihtui sitten. Nyt tuo kyllä kasvaa villisti pitkin kasvihuonetta, mut ei ole vielä intoutunut kukkimaan. Ajattelin kokeilla katkaista latvat, jos se vielä ehtis ja intoutuis ees kukkimaan. Mie oon tosiaan kasvihuoneessa tuota pitänyt, mut muistelen saippuafoorumilta lukeneeni jonkun kasvattaneen terassillakin.

   Poista
 2. Ihana kasvimaa! Meidän tappajatomaattikin on tehnyt ihan oikeen ekan hedelmänkin... Kasvi on nyt pari metriä korkea ja jos en karsis jatkuvasti, olis varmasti saman leveä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ! Jostain luin, et neljän tai viiden kukkatertun jälkeen voi katkoa latvan, niin keskittyy siihen hedelmien tuottamiseen eikä kasvamiseen. En kyllä ite oo muistanu latvoa yhtäkään ja niin meilläkin kasvaa tuolla kasvihuoneessa yks tuommonen tappajatomaatti. Se käy luffan kanssa kovaa vääntöä, kun se luffa yrittää kuristaa niitä muita kasveja niillä höytyvillään, millä kiipeilee pitkin seiniä...

   Poista