tiistai 18. joulukuuta 2012

Saippuaa maailmalle

Alkaskohan joulukiireet kohta helpottaa? Kotona ainakin ne jatkuu varmasti ihan jouluun saakka ja varmaan välipäivinä pääsen taas saippuahommiin ystävänpäivä mielessä (kävin tänään lähikaupasta muottejakin ostamassa!). Yleensä miun tilaukset kotiutuu maailmalta n. viikossa, mut nyt tuntuu olevan tukussakin jouluruuhkaa, kun toissa perjantaina laitoin tilauksen, josta sain laskun viikko sitten, jonka maksoin heti ja tänään vasta tuli Fedexin seurantakoodi - ja arvio toimitusajankohdasta oli 27. päivä. Yleensä Fedex toimittaa päivän - pari etuajassa, mutta näinköhän jouluna ehtii (siis ennen joulua). Vähän tekis miel vielä shoppailla yhestä pienestä, brittiläisestä nettikaupasta kaikelaisia ihania öljyjä ja erityisesti jättikokoisia huulirasvatuubeja (tai pieniä dödöpurkkeja), jotka ihan vahingossa hokasin yks päivä oikeen loistaviks tuon pienimmän mukulan rasvaamiseen. Ihan vaan tosin niin, että just huulirasvatuubi käessä huomasin, et onpa tuolla kuiva poski, nappasin ipanan syliin ja levitin huulirasvatuubista rasvaa poskelle.

Mut ei aina niin, et mie ootan vaan koko ajan tavaraa maailmalta, vaan nyt niin päin, et miun saippuoita lähtee maailmalle. Ei tilauksen muodossa, vaan tässä taannoin miuta (luulisin, että monia muitakin vastaavan alan yrittäjiä) lähestyttiin erään tuotantoyhtiön toimesta sähköpostilla, jossa etsittiin aineellisia lahjoituksia kenialaiseen tyttöjen turvakotiin. Joulun alla en enää oo ehtinyt - tai jonon vuoksi edes voinut - laittaa uusia eriä tulemaan, mut mie kattelin miun hyllyjä ja kyllä, siellä on ainakin pari kokonaista erää saippuoita, joita mie en oo laittanu myyntiin. Ihanan tuoksuinen vaniljasaippua, josta tuli hieman väärän värinen, mittatilaussaippoita, joista tuli miun makuun hieman liian vaaleita (asiakkaalle tein uudet), muutamia yksittäisiä, hieman vinoon leikattuja tai hieman muita pienempiä, muutama isohko päätypala, joku reunasta hieman rutussa - kaikki täysin priimoista raaka-aineista. Ihan täysin käyttökelpoista tavaraa täyttämässä miun, tilapulasta kärsivän hyllyjä ja toisaalla ihmisiä, jotka niitä tarvitsee. Totta kai mie oon mukana. Tänään pakkasin - pakkasin kaikki samanlaiset yhteen pussiin ja punnitsin pussit ja laitoin merkinnät pussseihin, muutamaa yksittäistä lukuunottamatta, jotka pakkasin erikseen - toki muuten pakkaan kaikki saippuat yksitellen, mutta tähän lähetykseen en muuten olisi enää ehtinyt - ja laskujeni mukaan matkaan on lähdössä muutamia grammoja vajaa viisi kiloa saippuaa. 

Ajatuksena tuntuu hieman hassulta, että nyt siis matkalle Afrikkaan lähtee saippuoita, joitten monet raaka-aineet ovat sieltä peräisin (mie en edelleenkään usko sitä, että karite- ja kaakaovoit ja kookos- ja palmuöljyt tulevat Alankomaista, vaikka valmistajan pakkauksessa niin lukeekin - ja tiiän, et voihan noita tulla muualtakin kuin Afrikasta, mut karitevoita en kyllä oo vielä kuullu saatavan muualta - toisaalta en kyllä oo aihetta niin tarkkaan tutkinukaan). Onhan niissä joissain toki jotain kotimaistakin mukana, mut kaikin puolin lienevät hyvin kansainvälisiä saippuoita.


Miun on pitäny laittaa niitä vartalovoiteita kauppaan varmaan viikon verran, mut mie en yksinkertasesti oo saanu otettua niistä järkevää kuvaa, et voisin niitä kauppaan laittaa. Miulla on se ongelma, että kamera ja tuotteet on aina eri paikoissa ja mie en koskaa muista ottaa tuonne pajalle kameraa mukaan. Tai näköjään miulla on yks korkkaamaton, tuoksuton täällä kotipuolella, ehkä mie sen saisinkin vaikka nyt laitettua. Vaikka posti ei kyllä taia enää ehtiä jouluksi tuomaan, mut hätätilassa onnistuu kyllä noutokin, kun etukäteen sovitaan (esimerkiksi sähköpostilla, s-a-i-p-p-u-a-t-@-v-u-o-t-a-r-.-f-i - poista viivat!). 

Käytännössä vartalovoivaihtoehdot - vatkattuja - ovat siis:
- Mangovoita, babassuöljyä ja fraktoitua kookosöljyä limetin, appelsiinin ja seetrin tuoksuilla (tuoksut eteerisistä öljyistä), pakkauskoko on n. 100 ml (nätä on ehkä kaksi jäljellä). Hyvin kevyt voi.
INCI: mangifera indica seed butter, orbicular oleifera seed oil, caprylic/capric triglyceride, tocopherol, cedrus atlantica bark oil, citrus aurantifolia leaf oil, citrus aurantium peel oil, zea mays starch, citral*, geraniol*, limonene*, linalool*.
* eteerisissä öljyissä / i eteriska oljor
- Karitevoita, oliivivoita ja avokadoöljyä laventelin, pelargonian ja patsulin eteerisillä öljyillä, purkki n. 100 ml (näitäkin ehkä kaksi tai kolme jäljellä) - tämä on oma suosikki tällaisille talven kuivattamille käsille!
INCI: butyrospermum parkii butter, persea gratissima oil, hydrogenated vegetable (olea europea) oil, tocopherol, lavandula angustifolia, pogostemon gablin, pelargonium graveolens, citral*, citronellol*, geraniol*, limonene*, linalool*.
* eteerisissä öljyissä / i eteriska oljor
- Karitevoita ja aprikoosinkiviöljyä Hedelmätarhan tuoksulla sekä tuoksuttomana, n. 100 ml. Näitäkin ehkä kolme kutakin jäljellä.
INCI: butyrospermum parkii butter, prunus armeniaca kernel oil, tocopherol +- parfym, citral*, limonene*, linalool*.
* tuoksuöljyssä / i doft olja
Mie oon ihan tarkotuksella miettiny nää voit, että niistä löytyy hyvin kevyt (eli tuo mango-babassu), perusversio, eli aprikoosinkivi-karitevoi ja hyvin rasvainen eli tuo karite-oliivi-avokado. Nää ei mahu kulkemaan kirjeenä, vaan maksina tai smartpostina pitää laittaa. 

Niin ja het kun se tilaus maailmalta saapuu, niin kauppaan tulee sit niitä kuorintapaloja! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti