maanantai 10. syyskuuta 2012

Purkkia ja purnukkaa

Oma kokeilu alkaa olla loppusuoralla - tai lähinnä purkki. Laitoin aiemmin tänä vuonna Facebook-sivuille linkin öljypuhdistusmetodista siitä hyvää vain kuultuani. Tein itselle purkillisen kyseistä sekoitusta oliivi- ja risiiniöljyistä ja se on ollut säännöllisessä käytössä hyvän aikaa, ehkä pari kuukautta. Miun ihotyyppi ei koskaan oo ollut mikään kehuttava, kaikenlaista ylimääräistä näppylää on pukannu naamaan joka käänteessä. Ei varsinaisesti kuiva, mutta ei rasvainenkaan. Raskauksien ja imetysten aikana iho on pysynyt hyvässä kunnossa, mut ennen kokeilua - muutama kuukaus imetyksen lopettamisen jälkeen - alko uhkaavasti näyttämään siltä, et vanhaan suuntaan ollaan taas menossa.

Mitä mie tästä kokeilusta sit sanoisin. Ei se iho niin hehkee oo kuin imetyksien ja raskauksien aikaan, mut ei myöskään niin paha kuin ennen ensimmäistä raskautta. Ehkä puolentoista viikon päästä aloittamisesta alkoi tulemaan punasia näppylöitä ja se vaihe kesti noin viikon. Se ei ollut yllätys: olin lukenut toisaalta, että öljypuhdistusta ei pitäisi koskaan aloittaa esim. häiden alla, vaan vähintään kolme viikkoa ennen. Näppylät tosiaan sitten hävisivät ja iho on sen jälkeen pysynyt ihan kelvollisessa kunnossa. En kuitenkaan aio jatkaa samalla seoksella.

Alustavana suunnitelmana on tehdä uus öljyputsari korvaten oliiviöljy joko aprikoosinkivi- tai manteliöljyllä. Ne ovat kumpikin oliiviöljyä kevyempiä ja aprikoosinkiviöljy mm. vähentää kutinaa ja ehkäisee tulehduksilta sekä siinä oleva E-vitamiini kosteuttaa. Manteliöljy on ominaisuuksiltaan hyvin aprikoosikiviöljyn tyyppinen, mutta sisältää vähemmän E-vitamiinia. Käytännössä öljyputsarin voi tehdä lähes mistä vaan öljystä, mistä itse pitää, mutta jos iho on taipuvainen mustapäihin, olisi hyvä välttää ns. komedogeenisiä - eli sellaisia, jotka ovat omiaan edistämään mustapäiden syntyä - öljyjä, kuten esimerkiksi kookos- tai vehnänalkioöljy (fraktioitu kookosöljy - eli sellainen, joka on huoneenlämmössä juokseva ja josta on poistettu pitkäketjuiset triglyseridit - sen sijaan ei ole kovin komedogeeninen). Kuivalle iholle sopiva öljy on esimerkiksi avokadoöljy ja rasvaiselle hasselpähkinäöljy.

Niin ja toki öljypuhdistuksen oleellinen osa on se risiiniöljy, joka puhdistaa ja kosteuttaa ihoa herkistämättä. Ja tässä tapauksessa risiiniöljyn laksatiivisuutta ei tarvitse pelätä. Risiiniöljyä voi käyttää 10 - 50 % kaikesta niin, että kuivalle iholle vähiten ja rasvaiselle eniten, loppumäärä toista öljyä. Öljyt laitetaan yhteen pulloon ja ravistellaan ja sitten vaan iltaisin levittelemään öljyä naamaan, antamaan vaikuttaa kymmenisen minuuttia, voidaan antaa myös hautua kuumalla vedellä kostutetun pyyhkeen alla ja toistaa tarpeen vaatiessa pyyhkeen jäähdytyyä, ja lopulta pyyhitään pois lämpimällä ja kostealla pyyhkeellä.

Ja aiheesta kukkaruukkuun: kävin perjantaina hakemassa postista pari laatikkoa. Suunnitelmia ois keksiä noille purnukoille ja purkeille, joita laatikot sisälsivät, täytettä. Pullot ja purnukat ei oo ihan sellaisia, joita alunperin halusin, mutta joskus pitää tehdä kompromisseja. Tässä tapauksessa pullojen ja purkkien väri ei ihan ollut se, mitä toivoin. Sellaisia kuin olisin ensisijaisesti halunnut oisin toki saanut tilaamalla monestakin paikasta, mutta niitten pelkkä toimitusmaksu tänne kylmään, pohjoiseen Suomeen olisi ollut yhtä paljon kuin tuon koko tilauksen arvo yhteensä, toisissa paikoissa jopa enemmän - tai toinen vaihtoehto niistä haluamistani tuotteista ois ollut tilata niitä Suomesta tuhatmäärin ilman toimituskuluja, mut sattuneesta syystä en ihan lähteny siihen. Mut jos miulla jonain kauniina päivänä on tarvetta tilata isompia määriä, niin isoja, et nuo toimituskulut ei kaksinkertaista purkkien hintaa, niin sit mie tilaan erilaisia. Nyt mennään näillä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti