torstai 29. marraskuuta 2012

TaikajauheKerroin edellisessä postauksessa taikajauheen tekemisestä lasten kanssa. Tässä on se hyvä puoli, että tää on tosiaan todella helppo tehdä, huonompi puoli voi olla se, et mie en ainakaan äkkiä löytänyt kiinteitä surfaktantteja Suomesta (Yrttikartanosta tietysti voisi kysellä, jos heiltä löytyisi). Ulkomailta noita kyllä tuntuu löytyvän lähes jokaisesta saippuatarvikeliikkeestä. SLS lienee kirosana kaikille, mutta miedommat versiot kuten sodium coco-sulphate, disodium lauryl sulfosuccinate, sodium lauryl sulfoacetate, sodium cocoyl isethionate, yms. passaa hyvin. Mie tilaan hyvin suuren osan raaka-aineista ulkomailta, niin samalla tilaan välillä näitä tällasia, joista sitten kokataan lasten kanssa saunailtoja varten (lapset myös tykkäs tehdä M&P-saippuaa!).

Taikajauhe

53 % soodaa
27 % sitruunahappoa
15 % tensidiä nuudeleina
5 % kuivaa kasvivoita, esim. kaakaovoita
maun mukaan tuoksua
maun mukaan vesiliukoista väriä

Tässä valmista jauhetta. Tää jäi meillä saunaan viimeeksi, niin meni vähän kökkäreiseks. Nuo valkoiset "madot" kuuluu asiaan, ne on tensidiä.
Kuten kylpypommeissa, niin tässä on myös soodaa ja sitruunahappoa ja tää samalla tavoin sihisee veteen joutuessaan. Lisäksi tässä on tensidiä - tai surfaktanttia tai detergenttiä, monta nimeä löytyy - joka vaahtoaa ja rasvaa halusin laittaa, ettei tarttee kuopusta rasvata saunan jälkeen. Niin ja sit laitoin tuohon mukaan vielä ihan pienen lorauksen aprikoosinkiviöljyä pölyämistä vähentämään, kun sitä kuitenkin oli lapset sekottamassa.


Tässähän ei oo muuta kuin että ruokasooda, sitruunahappo ja tensidit punnitaan ja sekoitetaan. Kaakaovoi raastetaan jauheeksi tai veitsellä ihan pieneksi (mie käytin kokumvoita tässä, kun siinä lähestyy päiväys ja pitäs käyttää pois - ei kyllä oo niin "kuivaa" kuin kaakaovoi ja jää kökkösemmäks) ja sekoitetaan sekaan. Lopuksi maun mukaan tuoksua ja väriä. Meillä lapset toivoi mansikan tuoksua, joten laitoi Gracefruitin Strawberry Smoothieta tähän muutamia tippoja ja väriksi sekoitettiin muutamia tippoja keltaista ja sinistä M&P-väriä (tuoksu ja värit kumpikin Pienestä Tuoksukaupasta peräisin). Sekoitetaan taas ja purkitetaan. Tällainen vedetönhän säilyy lapsiperheessä loistavasti just niin kauan kuin sitä riittää.

Sit vaan lämpimään saunaan, lapset ammeeseen ja tätä pari ruokalusikallista veteen ja meillä ainakin nuo viihtyi. Vaahto muodostuu luonnollisesti sitten kun riehunta alkaa.

Veden lisäys ja sihinää!

Vaahtoa ja huomaa myös veden väri!2 kommenttia:

  1. Kiva idea ottaa lapset mukaan puuhastelemaan. Hauskaa yhdessäoloa ja sitten palkinnoksi kylpyilyä ;)

    Onnetar muuten suosi sinua kirja-arvonnassa!

    VastaaPoista
  2. Voi ihanaa! Kiitos onnettarelle :) !

    VastaaPoista